HTML

játékmester

"A szerencse olyan, mint a Tour de France: egész évben várod, aztán észre sem veszed, és már el is múlt." (Idézet az Amelie csodálatos élete című filmből)

Friss topikok

Linkblog

Debreceni csoda

Játék_mester 2009.08.20. 17:18

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha a Debrecen csapata augusztus 25-én nem kap két gólt a Levszki Szófia csapatától, bejut a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ha ez megtörténik, a Loki vezetői már postázhatják is meghívólevelüket Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke titkárnőjének. Tudniillik a francia sportvezető az egyik fő letéteményese az újkori magyar foci egyik legnagyobb sikerének. Mert egyrészt már ez is siker, másrészt nem valósulhat(ott volna) meg Platini ötlete nyomán.
Az egykori világklasszis góllövő úgy gondolta, ideje megadni az esélyt a csúcsliga eléréséhez a kicsiknek is. A kicsiknek, azaz elsősorban a keleti blokk képviselőinek.  És itt nem az orosz és ukrán duett képviselőinek részvételéről van szó, ők már tudásuk és pénztárcájuk (na meg brazil légiósainak) köszönhetően saját erőből is ki tudták vívni a csoportkörbeli szereplés jogát. A derék gall szerint fel kell zárkóznia a volt szocialista országok labdarúgásának a nyugati színvonalhoz. Hogy ennek az-e a módja, hogy könnyebbé tették számukra, számunkra a BL elérését, nem tudni, mindenesetre lehet benne valami. (Egyébként meg kit érdekel…)
A magyar bajnoknak már három kört kell mennie a selejtezők során azért, hogy bejusson a csúcsliga csoportküzdelmeibe. Elő-előselejtező, előselejtező, selejtező. Ez az út. A svéd Kalmar, az észt Levadia Tallin és a bolgár Levszki Szófia. Esetünkben. A bolgár csapat helyén szerepelt már kétszer is a Manchester United vagy épp a Fenerbahce az elmúlt évek magyar bajnokai számára, most azonban ennek lehetősége kizárt volt.  Az UEFA együtthatói alapján több, gyengébb képességű, és klubszinten kevésbé eredményes nemzet képviselője is egymás ellen játszhat az utolsó körben (Debrecen, Szófia, Maccabi Haifa, Salzburg, Koppenhága, Temesvár, Zürich).
Nagy esély ez, ugyanakkor mások számára, akik jó párszor bizonyították már üzleti, szórakoztató és szakmai képességeiket, tragédiaként jelenik meg. Az új szabályoknak köszönhetően fordulhatott elő Sporting-Fiorentina, Lyon-Anderlecht, Panathinaikosz-Atletico Madrid párosítás.
Nem kérdés, hogy a Haifa vagy épp a Loki ellenében előrébb való lenne a Fiorentina vagy épp a Lyon előtérbe helyezése. Több pénz, nagyobb látványosság, megfelelő, helyi infrastrukturális ellátottság. Még. A UEFA ugyanakkor megtette az első lépést. A felzárkózás érdekében.
Persze a Loki rászolgált a bizalomra. Megmutatta a lebonyolítási rendszer megalkotóinak, nincs miért aggódniuk. Profi, ellentmondást nem tűrő taktikával múlta felül a svéd és az észt bajnokot, valamint győzött 2:1-re Szófiában is. Nem vitás, ha sikerül a csoportkör, lehetnek nagy verések elszenvedői is. Mint ahogy voltak 1995-ben is. De emlékezzünk, az egyik legnagyobb szimpátiát abban az évadban a Ferencváros keltette. Határtalan lelkesedésével.
Ebben a tekintetben a Loki sem marad el. Sőt! Játékosállománya talán még többre predesztinálja. Csak lennénk már túl azon a visszavágón…
Fotó: Sándor Jutka (www.dvsc.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmester.blog.hu/api/trackback/id/tr481325703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása